vendredi 14 septembre 2007

Filip


Filip Lenaerts
Vietnam
Improving pre- and in-service training of primary and lower secondary teachers in the northern highlands of Vietnam

Laat ik je even meenemen naar een project van Enfants et Développement, een Franse ngo. Zij ondersteunen in het district Bac Ha een project waarbij kindvriendelijke bibliotheken deel uitmaken van kindvriendelijke scholen en dorpen. In het gezelschap van twee national experts, trokken we met het Vietnam Belgium education project naar het district Bac Ha, waar de bevolking voor het grootste deel bestaat uit flower H'mong, één van vele minderheden die leven in de noordelijke bergprovincie Lao Cai.
We bezochten er enkele pilootscholen waar, ondanks de isolatie van de bergen en de structurele armoede, kinderen toegang hebben tot kwaliteitsvol onderwijs. De schoolbibliotheek, soms in openlucht, soms mobiel, geeft hen toegang tot informatie over de wereld. Bovendien worden er aspecten uit het lokale culturele en sociale leven samengebracht. Deze kinderen werken zo aan een sterke identiteit.

Het meisje dat je fier aankijkt, is de voorzitter van de leerlingenraad. Samen met haar collega's toont ze ons haar leeromgeving. Ze hebben zelf hun schoolregels opgesteld. In hun bibliotheek (die mee uitgebaat wordt door de kinderen zelf) vinden we leerhoeken om te lezen, te schrijven, te tekenen, muziek te beluisteren, geweven stoffen van thuis te tonen, traditionele muziekinstrumenten te delen.
Deze kinderen overtuigden de nationale experten. Dankzij hen heb ik vandaag de nodige steun om vanuit kinderparticipatie te werken aan de ontwikkeling van kindvriendelijke schoolbibliotheken zodat kinderen in afgelegen gebieden toegang hebben tot informatie.

Aucun commentaire: