lundi 17 septembre 2007

Alexia


Alexia Sabbe

Rwanda

« Appui au Renforcement Institutionnel au Ministère de la Santé – Phase 3 »



« Brigade d’hygiène », District de Kirehe - Rwanda

Hoe moeten de schaarse middelen van de overheid verdeeld worden? Op het platteland in Rwanda ontbreken de meest elementaire zaken. Electriciteit hoort daarbij. Bijgevolg zijn de noden erg hoog.

Ons project is niet enkel actief op centraal niveau, maar richt zich ook op de districten in de uithoeken van het land. Door steun te geven aan activiteiten van “Promotion de la Santé”, wordt gepoogd de bevolking actief bij gezondheidsthemas te betrekken, zodat ze uiteindelijk zelf verantwoordelijkheid opnemen voor hun eigen gezondheid. Preventie staat hier centraal. Waarom wachten tot iemand ziek is en verzorging nodig heeft om in te grijpen? Tal van ziektes kunnen vermeden worden door de toepassing van alledaagse praktijken: handen regelmatig wassen, leefomgeving proper houden, water behandelen vóór het drinken,.... Op die manier kan het ministerie de schaarse middelen nóg beter inzetten, voor zaken waar geen preventie mogelijk is.

Op de foto staat de kersverse “Association d’Hygiène” van Kirehe afgebeeld. Het bestaat uit vrijwilligers die zullen instaan voor de hygiëne in hun eigen gemeenschap. Aandachtig luisteren ze naar de voorstelling van hun taken en het belang van hun opracht, vooraleer ze “fier als een gieter” de uniformen en het nieuwe materiaal in ontvangst nemen. Nu kunnen ze zélf de touwtjes in handen nemen en bouwen aan een betere toekomst voor hun familie, dorp, gemeenschap,... Eens de hygiënische praktijken ingeburgerd zijn en doorgegeven worden aan de volgende generatie, is er echt sprake van “empowerment”!

Aucun commentaire: